Fit Przepisy

Wegańskie Brownie z Fasoli

Składniki na okrągłą formę około 21 cm:

1 puszka fasoli czarnej, ew. czerwonej (lub 240g ugotowanej)

4 łyżki zmielonego siemienia lnianego + 9 łyżek wrzącej wody

1 szklanka migdałów, zmielonych jak na mąkę

50g kakao (około 9-10 łyżek)

130g cukru brązowego 

pół szklanki oleju: rzepakowego/słonecznikowego/z pestek winogron (około 5 pełnych łyżek)

1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia

miąższ z 1 laski wanilii

garść posiekanych migdałów i czipsów kokosowych (opcjonalnie)

tabliczka gorzkiej czekolady (opcjonalnie)

1. Piekarnik nagrzej na 180c, a formę lekko wysmaruj olejem i wyłóż papierem do pieczenia.

Siemię lniane zalej wrzącą wodą i odstaw do ostygnięcia.

2. Odcedzoną i dobrze przepłukaną fasolę, glut z siemienia, zmielone migdały, kakao, olej, cukier oraz wanilię umieść w naczyniu blendera i dokładnie zmiksuj na gładką pastę (można zrobić to za pomocą ręcznego blendera, a nawet malaksera) Opcjonalnie dodaj posiekaną tabliczkę czekolady i porządnie wymieszaj.

3. Masę przełóż do formy wygładzając powierzchnię zwilżoną dłonią (masa będzie plastyczna)

Posyp wierzch posiekanymi migdałami, czipsami kokosowymi lub ulubionymi dodatkami.

4. Piecz na dolnym piętrze piekarnika przez około 50 minut (czas pieczenia zależy zawsze od piekarnika) po około 30-40 minutach przykryj ciasto od góry folią aluminiową. Po upieczeniu odstaw do całkowitego ostygnięcia. Gotowe!

Koszyk

Twój koszyk jest pusty.

Dokonaj swoich pierwszych zakupów