Fit Przepisy

Warzywa w pomidorowym curry

Składniki: 

1 cebula

1 łyżeczka gorczycy, możemy zastąpić musztardą

oliwa z oliwek

1 łyżeczka zmielonego kuminu

1/2 łyżeczki kurkumy

chilli

szczypta cynamonu

Mleko kokosowe, 200 ml

puszka pomidorów krojonych 400 ml

1 łyżka sosu sojowego

Łyżeczka cukru trzcinowego

Cukinia

3 ziemniaczki

Papryka czerwona

Szczypior

Grzybki - mogą być azjatyckie, pieczarki lub boczniaki

Bulion warzywny

Cebulkę pokrojoną w kostkę podsmażamy na oleju, dodajemy gorczycę i smażymy chwilę. Następnie dodajemy kumin, kurkumę, cynamon oraz chilli. Po chwili dodajemy pomidory, mleko kokosowe, sos sojowy, sól do smaku, oraz cukier. Gotujemy sos, zwiększając temperaturę, około 10 min.

W oddzielnym rondelku podsmażamy paprykę, pokrojoną w kostkę, wrzucamy ziemniaczki drobno pokrojone , następnie zalewamy bulionem, tak by pokrył warzywa. Gotujemy na wolnym ogniu, żeby ziemniaczki nam się podgotowały, następnie wlewamy sos ( wcześniej przygotowany ) do rondelka z warzywami. Dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię, grzybki. Gotujemy warzywa aż będą miękkie. Na sam koniec doprawiamy do smaku solą, ewentualnie cukrem trzcinowym. Przed podaniem posypujemy gotowe danie szczypiorkiem lub kolendrą.

Smacznego i długiego i zdrowego życia :)

Koszyk

Twój koszyk jest pusty.

Dokonaj swoich pierwszych zakupów