
Składniki:
1 cebula
1 łyżeczka gorczycy, możemy zastąpić musztardą
oliwa z oliwek
1 łyżeczka zmielonego kuminu
1/2 łyżeczki kurkumy
chilli
szczypta cynamonu
Mleko kokosowe, 200 ml
puszka pomidorów krojonych 400 ml
1 łyżka sosu sojowego
Łyżeczka cukru trzcinowego
Cukinia
3 ziemniaczki
Papryka czerwona
Szczypior
Grzybki - mogą być azjatyckie, pieczarki lub boczniaki
Bulion warzywny
Cebulkę pokrojoną w kostkę podsmażamy na oleju, dodajemy gorczycę i smażymy chwilę. Następnie dodajemy kumin, kurkumę, cynamon oraz chilli. Po chwili dodajemy pomidory, mleko kokosowe, sos sojowy, sól do smaku, oraz cukier. Gotujemy sos, zwiększając temperaturę, około 10 min.
W oddzielnym rondelku podsmażamy paprykę, pokrojoną w kostkę, wrzucamy ziemniaczki drobno pokrojone , następnie zalewamy bulionem, tak by pokrył warzywa. Gotujemy na wolnym ogniu, żeby ziemniaczki nam się podgotowały, następnie wlewamy sos ( wcześniej przygotowany ) do rondelka z warzywami. Dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię, grzybki. Gotujemy warzywa aż będą miękkie. Na sam koniec doprawiamy do smaku solą, ewentualnie cukrem trzcinowym. Przed podaniem posypujemy gotowe danie szczypiorkiem lub kolendrą.
Smacznego i długiego i zdrowego życia :)