Fit Przepisy

Rozgrzewająca potrawa z czerwonej soczewicy

Składniki ; 

pół szklanki czerwonej soczewcy

mała cebula

ząbek czosnku

marchewka

korzeń pietruszki ( mały)

parę plasterków imbiru

puszka pulpy pomidorowej

bulion warzywny

masło klarowane

oliwa z oliwek

1 łyżeczka kminu rzymskiego

1 łyżeczka przyprawy Tandori Masala

3 liście laurowe

parę ziarenek ziela angielskiego

odrobina chilli

bulion warzywny

Cebulę oraz czosnek szatkujemy w drobną kosteczkę.

W garczku , na niewielkim ogniu, rozpuszczamy półtorej łyżki masła klarownego i odrobinę oliwy z oliwek. Następnie wrzucamy cebulę, czosnek do gara, podsmażamy aż lekko się zarumieni. Dodajemy przyprawy wraz z imbirem, mieszamy.

Kolejno wrzucamy pokrojoną w kostkę marchew oraz korzeń pietruszki. Następnie dodajemy, przepłukana wcześniej , czerwoną soczewicę.

Na koniec dodajemy pulpę pomidorową, bulion warzywny, tak, aby lekko pokrywał nam warzywa.

Dusimy na małym ogniu do momentu, aż warzywa będą miękkie, a potrwa gęsta.

Dodajemy łyżkę masła klarowanego.

Możemy, dla urozmaicenia, oraz podkręcenia smaku dodać 3 łyżki czerwonego wina wytrawnego lub mleka kokosowego. Jak kto lubi, wedle gustu :)

Potrawę możemy posypać świeżą natką pietruszki lub kolendrą.

Podawać możemy z ryżem lub przeróżnymi kaszami ( jęczmienna, gryczana, jaglana).

Smacznego i dużo zdrówka Osomki :)

Koszyk

Twój koszyk jest pusty.

Dokonaj swoich pierwszych zakupów