Fit Przepisy

KREM Z BURAKA


KREM Z BURAKA  (przepis na 6 porcji)

3 duże buraki

2 ząbki czosnku

Mały kawałek imbiru

Szczypta chili

1 puszka mleczka kokosowego (400 ml) np. Real Thai

1 ½ szklanki wody

2 łyżki soku z limonki

Łyżka oleju kokosowego

1 natka pietruszki

Łyżeczka soli

Pieprz 

Buraki szorujemy i zawijamy w folię aluminiową, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok 45 min. Upieczone buraki kroimy na plasterki, jedną ćwiartkę odkładamy do udekorowania (pokrojoną w cienkie paseczki). W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy posiekany czosnek i imbir. Całość dusimy przez ok minutę, dodajemy buraki, dokładnie mieszamy. Dodajemy mleko kokosowe, wodę, sól i gotujemy 10-15 min. Miksujemy na gładki krem, w razie potrzeby dodajemy więcej wody. Doprawiamy sokiem z limonki, chili, solą i pieprzem do smaku. Podajemy z burakiem pokrojonym w paseczki i natką pietruszki

Koszyk

Twój koszyk jest pusty.

Dokonaj swoich pierwszych zakupów