Fit Przepisy

KREM Z BROKUŁU


Krem z brokułu (przepis na 5 porcji)

1 mały brokuł

1 por (tylko biała część)

1 ząbek czosnku

3 szklanki wody

Szklanka bulionu warzywnego

Szczypta gałki muszkatołowej

2 łyżki oleju kokosowego

Sól

Pieprz

5 łyżek prażonych płatków migdałowych (do podania, po łyżce na porcję)

20g oliwy z oliwek (do podania, po ok łyżeczce na porcję, pokropić)


Oddzielamy różyczki brokułu. W garnku rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy pokrojoną w plastry łodygę brokułu, dusimy ok 5 min. Wlewamy wodę, solimy, gotujemy ok 30 min. Wygotowaną łodygę wyławiamy i wyrzucamy, bulion brokułowy odstawiamy. W garnku rozgrzewamy kolejną łyżkę oleju, wrzucamy czosnek i po ok 30 sekundach dodajemy pokrojonego w talarki pora. Dusimy aż się zeszkli. Różyczki brokułu rozdrabniamy, dodajemy do pora i dusimy. Dolewamy 2 szklanki bulionu brokułowego i gotujemy przez ok 30 min. Miksujemy, dodajemy bulion warzywny tak, żeby zupa nie była zbyt gęsta. Doprawiamy. Podajemy skropioną oliwą i posypaną płatkami migdałowymi.

SMACZNEGO! 

Koszyk

Twój koszyk jest pusty.

Dokonaj swoich pierwszych zakupów