Fit Przepisy

Kotlety kalafiorowe

Składniki : 

Średniej wielkości kalafior ,surowy

Cebula

Czosnek

2,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej

Pestki słonecznika

Jajko

Pół szklanki ziaren słonecznika

2 łyżki sosu sojowego

Pieprz

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni, blachę wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować cienko oliwą z oliwek.

Kaszę jaglaną gotujemy do momentu lekkiego rozgotowania. Odstawiamy aż wystygnie.

Surowego kalafiora ścieramy na grubych oczkach tarki. To samo robimy z cebulą. Dodajemy drobno posiekany czosnek. Wszystko to łączymy ze sobą w dużej misce lub garnku. Do startych warzyw dodajemy lekko rozgotowaną kaszę jaglaną. W międzyczasie prażymy na patelni pestki słonecznika, potem je mielimy na wiór. Do startych warzyw wbijamy jajko, wsypujemy zmielone pestki słonecznika. Dodajemy sos sojowy, lekko pieprzymy. Wszystko ze sobą mieszamy. Myjemy ręce, nie wysuszamy dłoni i formujemy masę na kotlety. Przygotowane kotlety układamy na blasze i pieczemy około 35 min. Podgrzewanie z góry i z dołu.

Gotowe pyszne kotlety kalafiorowe podajemy najczęściej z sosem jogurtowym i rukolą.

Szybki przepis na sos jogurtowy ;

Do jogurtu naturalnego , około 400 gr (najlepszy typu greckiego ) , dodajemy drobno posiekany ząbek czosnku, pare kropel cytryny lub limonki, trochę oliwy z oliwek, i drobno posiekaną rukole, ilość wedle gustu.

Smacznego :)

Koszyk

Twój koszyk jest pusty.

Dokonaj swoich pierwszych zakupów